Foto: @jamintherese

 

 Välkomna till Wennerbergs Trädgård i Glommen

Jag heter Gunilla Wennerberg och är utbildad trädgårdsmästare inom bl.a. skötsel och förvaltning, trädgårdsanläggning och trädgårdsdesign. Jag har drev Wennerbergs Trädgårdsdesign med butik mellan 2018-2022. 

I butiken sålde jag perenner, säsongsblommor, snittblommor samt inredning och trädgårdstillbehör.  Dessutom kunde man  även göra beställningar för arrangemang till begravningar och dyl.

Jag har ett gediget intresse för trädgård och har haft förmånen att få dela det med min familj under hela min uppväxt och nu med min man och dotter i vår egna trädgård.

Min trädgårdshistoria

Min pappa Kent, som under sin tid kallades ”mullvaden” av grannarna, lät oss tidigt hjälpa till i trädgården och varje år skulle min syster och jag välja årets fröpåsar. Pappa ville gärna dela med sig av sin kunskap och han gjorde det både roligt och spännande som t.ex. de sommarkvällarna då vi gick ut med ficklampor för att leta upp ev. skadedjur på rosor och annat.  Som tonåring uppskattade man kanske inte alltid tiden i trädgården men vi lärde oss så mycket. Jag minns starkt hur stolt han var över sin pergola där vindruvorna hängde i klasar vilket var ovanligt i mindre privata trädgårdar på 70 -talet. Speciellt i Glommen. Det var många som skulle hem och titta på detta ”fenomen”.  

Flera av grannarna på den tiden, hade väldigt välskötta trädgårdar och tillsammans delade ”granngubbarna” många erfarenheter. Det gjorde det både praktiskt och roligt när det togs hem lass av tång och kogödsel  De förstod, att ska man odla i kustlandskap, så behövs näring men också att ska man odla där det blåser så behövs det mycket växtlighet som dämpar de hårda vindarna. De tuffa växterna ytterst och de känsliga växterna på insidan. Alla trädgårdserfarenheter och de senaste fotbollsresultaten delade de över en öl på pappas egensnickrade bänk på staketet. Det var roligt att han lyckades så bra eftersom hans tidigare erfarenheter av trädgård var att odla i fet lerjord och i Glommen fick han lära sig att odla i sandjord. När pappa gick bort fick vindruvorna en given plats på kistan.

Pappa och min farfar utanför trädgården i Mölnlycke.

Pappa och hans bror Roger fick båda sitt trädgårdsintresse av min farfar Erik. Han startade en trädgårdsförening på 50 -talet och han hade en av de vackraste fruktträdgårdar jag vet. Farfar tyckte också att det var roligt att dela med sig av sin kunskap och precis som jag, så kanske inte min far och hans syskon alltid uppskattade trädgården och trädgårdsresorna just då men något måste ha startat det där intresset hos min far och farbror ändå. 
Vi hade tur som fick njuta av farfars trädgård väldigt länge, eftersom min farbror Roger förvaltade den så fint efter att min farfar avled. Roger satte samtidigt sin egna prägel på den på ett väldigt fint och respektfullt sätt. Idag är tyvärr trädgården nästan helt förstörd då nya ägare styckade av tomten och saknade kunskapen om genuina äldre trädgårdar. Även trädgården vid mitt barndomshem är idag nästan helt obefintlig. Det är sorgligt men en del av trädgårdslivet. En trädgård är aldrig statisk och varje ägare skapar sitt hem.

Farfar i trädgården.

Idag, för min syster Annkristin och jag trädgårdsintresset vidare och nu är det vi som delar erfarenheter, plantor och gödsel. Min systers erfarenheter av Bokashi är värdefulla för mig och jag hjälper henne med beskärning. Många av mina första växter kommer just från hennes trädgård. Hon älskar och lyckas så fint med rosor, precis som pappa, och hos henne växer en stor mängd olika sorter. Jag har inte alls det tålamodet.
Även om det finns ett intresse från min mammas sida är den inte lika stark och därför blir det också helt naturligt att det är pappa som jag känner av när jag en stilla sommarkväll går och vattnar i trädgården. 

Jag skapar julgrupper tillsammans med min farfar och min pappa. Fin tradition.

Min man och jag köpte vårt hus hösten 2012 och då bestod trädgården av gräsmatta, ett äppelträd, en ros och en ormhassel och massor av sand. Inget förutom sanden och lite av gräsmattan  finns kvar men däremot är den nu fylld av massor av kärlek och erfarenheter och då och då visar jag även den för besökare. I vår trädgård har jag låtit det spontana få härja fritt och låtit designen komma i andra hand. Den är fylld med fd. utdömda växter och spontana växtförälskelser. Jag fjäskar inte för mina växter. Trivs de inte så åker de ut. Mitt måtto är ”Rätt växt på rätt plats”.
I vår trädgård ser man att det går utmärkt att fylla en liten yta utan att trädgården blir ”mindre” och att det går väldigt bra att skapa lummiga trädgårdar trots sandjord. 

Jag hoppas nu, att få dela min passion vidare till dig som kund och att vi tillsammans hittar fram till just din drömträdgård. För mig är det viktigt att forma trädgården för hela din familj och för en hållbar framtid. Därför kommer jag i möjligaste mån ta hänsyn till just din trädgårds olika förutsättningar och genom detta får också ni en mer lättskött trädgård.

Jag hälsar Er välkomna till Wennerbergs trädgård.

Repotage i HN 23 april 2021

Reportage om mig och min trädgård i Allt om Trädgårds Nybörjarspecial 2020

 

Repotage i Allt om Trädgård ”Ett Stenkast från Havet” Nr 10 juli 2019
Repotage i Allt om Trädgård ”Ett Stenkast från Havet” Nr 10 juli 2019

 

Ljusfest 2019 står Camilla Runevad (Runevads trädgård) och jag för installationen ”Naturens efterfest” och vinner Folkets röst.

 

Ljusfest 2018 Del av installtion i min egen trädgård